Samiska böcker kommer inte prisas lika ofta

Samerådet har varje år delat ut ett bokpris till böcker skrivna på samiska. Men från och med nu kommer priset inte delas ut lika ofta. Utbudet bland samiska böcker är för litet enligt Olav Mathis Eira, medlem i Samerådet.

Samerådet samlades till möte i Nessebŧ förra veckan. Där delades bland annat Samerådets bokpris ut till Elle Marja Vars.

Hittills har det delats ut ett bokpris varje år. Men på mötet förra veckan diskuterade Samerådet om det inte var tillräckligt att dela ut priset vart fjärde eller vart annat år. Till sist tog Samerådet beslutet att bokpriset ska delas ut vart annat år.

Dåligt utbud
Olav Mathis Eira, medlem i Samerådet, motiverar beslutet med att utbudet av böcker på samiska är för tunt. Han menar att det finns för få böcker att välja mellan.

– Om man gör det vart annat år så blir det fler böcker och summan pengar som delas ut blir dubbelt så stor. Samtidigt hoppas och tror vi att statusen kommer att höjas, säger han.

Större konkurrens
Men att böcker som inte egentligen förtjänat att få pris ändå skulle ha fått det, bara för att bokpriset måste gå till någon varje år, tror inte Eira.

– Nej, jag kan inte se på det så, men det är klart att när utbudet blir större att välja mellan så blir också konkurrensen större, och det kan ju skärpa kvaliteten på de samiskspråkiga böckerna, säger Olav Mathis Eira.

Håkon Isak Vars
Hakon.Isak.Vars@nrk.no

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".