Intresseförening anmäld för diskriminering

100 kronor per dygn, eller 1500 kronor om du är same. Ja det är priserna för att hyra Folkets Hus i Kitikiöjärvi av byns intresseförening Kipa.
– Jag blev chockad, säger Katarina Sevä, ordförande för Muonio samebys sameförening.

Det var i somras Katarina Sevä ville anordna en marknad i Folkets Hus i byn Kitkiöjärvi. Syftet med markanden var att synliggöra den samiska kulturen i Tornedalen och Pajala kommun. Marknaden skulle Muonio sameförening anordna tillsammans med bland annat Eila Aho.

Men de två kvinnorna fick olika besked om vad det skulle kosta att hyra Folkets Hus i Kitkiöjärvi. Eila Aho, som inte är same, var den som först tog kontakt med Kipa. Från två av styrelsens medlemmar fick hon veta att det skulle kosta 100 kronor per dygn.

– Det tyckte vi passade bra, så Katarina tog kontakt och ville hyra lokalen, berättar Eila Aho.

Anmälan till DO
Men när Katarina Sevä sedan fick ett besked från Kipa hem i brevlådan blev hon förvånad. Där stod att hyran var 3000 kronor för två dygn.

– Jag blev chockad, och tänkte att det här är ett sätt för dem att se till att det inte ska bli någon marknad och att våran förening inte ska få synas och nyttja den här lokalen, säger Katarina Sevä.

Hon har nu anmält händelsen till diskrimineringsombudsmannen, DO, som utreder ärendet.

Varierande hyra
Kitkiöjärvis intresseförening, vill inte kommentera händelsen i radio. Men i ett yttrande till DO skriver Kipas ordförande, att hyran för lokalen beror på hur många det är som vill hyra den, till vilken slags verksamhet och vilken omfattning av dygnet.

Det står vidare att priset 100 kronor per dygn inte stämmer och att det priset syftas till ett enda tillfälle för några år sedan.

Kränkande
Enligt Katarina Sevä är det vanligt att samer får utstå diskriminering i vardagen. Därför är det viktigt att händelsen kommer fram, vilket också är en orsak till att hon anmälde saken till DO.

– Det är ju helt enkelt kränkande, jag har blivit utsatt för en kränkande behandling, man ska inte behöva utsättas för sådant här, säger Katarina Sevä.

Maria Unga
maria.unga@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".