Samarbetet mellan samiska medier diskuterades

Samarbete mellan urfolksjournalister var ett prioriterat samtalsämne under en tredagars konferens i Alta under helgen. John Erling Utsi, med många år inom samisk media, ser samarbetet mellan journalister i Sápmi som en självklarhet.

John Erling Utsi tycker att urfolksjournalisterna är för separerade i dag.

– Utan samarbete så får ju respektive samer i respektive land en världsuppfattning att det är vi som är samerna och man vet ingenting om hur samerna på andra sidan riksgränserna har det, det har ju en splittrande effekt, säger han.

Journalister från Kenya Nepal, Nya Zeeland, Alaska med flera länder som jobbar inom minoritetsmedia var samlade i helgen. Problem och möjligheter för urfolksmedia diskuterades.

Saknas resurser
Ett problem som urfolksmedia ofta har är att det saknas resurser. Att samarbeta är ett sätt att med små medel ändå kunna bevaka urfolksfrågor globalt.

Ravdna Buljo är nyhetschef på NRK Sámi Radio och enligt henne så är samarbete mellan urfolksmedia ett måste i och med att urfolksmedia oftast inte har samma resurser att tillgå som övrig media.

Brist på engagemang
Men för att utveckla urfolksmedia till exempel i Norden så krävs det mer resurser.  Ravdna Buljo efterlyste engagemanget från det samiska samhället för samisk media.

– Är det så att man vill ha samisk media då måste det till ett större engagemang även från dom med makt och dom som kan påverka, säger hon.

Kristina Nutti
kristina.nutti@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".