Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Arne Lindström LRF:s länsordförande i Västerbotten

Ökad risk för konflikter mellan rennäring och skogsbruk

Klimatförändringarna och dess konsekvenser gör att skogsbruket måste ta större hänsyn till rennäringen. Det konstaterar den statliga klilmatutredningen.
– Jag tycker det är en märklig syn på det från klimatutredarnas sida, säger Arne Lindström, LRF:s länsordförande i Västerbotten.

Arne Lindström menar att utredningens förslag är orättvisa och han tycker att utredningen har en märklig attityd.

– Det är ju klimatet som i så fall är skuld till problemen, inte skogsbruket eller skogsägarna, säger han.

En effekt av klimatförändringarna väntas bli att skogarna breder ut sig längre norrut och högre upp mot fjällen och med det så ökar risken för konflikter mellan skogsbruk och rennäring, menar klimatutredningen.

Hänsyn till rennäringen
Därför föreslås att skogsbruket ska ta större hänsyn till rennäringen, bland annat genom krav på att skogsbruket ska samråda med rennäringen innan avverkning - över hela renskötselområdet - i dag gäller kravet bara rennäringens åretruntmarker. 

Mer pengar
Rennäringen föreslås också få 13 miljoner årligen som ska användas till att upprätta renbetesavtal med markägare - och på det sättet ska man undvika domstolsprocesser liknande den senaste i Nordmaling.

Arne Lindström tycker att det är märkligt att skogsbruket inte ska få några pengar för att täcka dom extra kostnader som ett större hänsynstagande medför.

– Där har man ju tänkt skjuta till mer pengar, men bara på ena sidan, säger han.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".