Inga pengar till skogsnäringen

Skogsbruket är vinnare och rennäringen förlorare i och med klimatförändringarna. Därför föreslår den statliga klimatutredningen ökat statligt stöd enbart till rennäringen och inte till skogsbruket. Det säger regeringens klimatutredare Bengt Holgersson.

Det väntas exempelvis bli mildare och blötare vintrar - med isskorpa på renbetet. Därför föreslår utredningen mer statliga pengar till bland annat nödutfodring.

Men Arne Lindström som är ordförande i lantbrukarnas riksförbund Västerbotten är kritisk mot att skogsbruket inte ska få extrapengar - trots att man enligt utredningen ska ta större hänsyn till rennäringen - samråd och hänsyn kostar också pengar, menar Lindström.

Inga pengar 
Men utredaren Bengt Holgersson menar att det inte finns några skäl att ge pengar till skogsbruket.

– Skogens tillväxt kommer att öka med någonstans mellan 20 till 40 procent. Så ur den synvinkeln så blir ju skogsägarna rikligt kompenserade av naturen själv och det finns ingen anledning att skjuta till några pengar till skogsnäringen, säger han.

Ökad konfliktrisk
Utredningen förutspår dessutom ökad konfliktrisk mellan skogsbruk och rennäring i och med att en mer lönsam skog breder ut sig allt längre norrut.

Arne Lindström på LRF menar att det är för tidigt att redan nu prata om konflikter innan man ens sett effekterna av klimatförändringarna.

Ekonomiska intressen
Bengt Holgersson menar att om man ser att skogen kommer att växa snabbare och att produktionsmöjligheterna på hektar kommer att öka, så kommer också skogen få ett större värde.

– När större ekonomiska intressen är inblandade så vet vi ju redan historiskt att då ökar också konfliktytorna, säger Bengt Holgersson.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".