Samisk designer till St Petersburg

Igår åkte Monika Unnes Sjölund, samisk designer från Arvidsjaur till St Petersburg. Hon är en av två svenska designers som är inbjuden av nordiska ministerrådet för att visa upp sina kläder.

Det var under en modevisning under Sverigedagarna i St Petersburg i våras som Monika Unnes Sjölunds kläder blev uppmärksammade av en kvinna från nordiska ministerrådet. Kvinnan blev förtjust i kläderna och nu bär det av till St Petersburg igen för en ny modevisning.

Två designers var från de nordiska länderna är inbjudna för att visa upp sina kläder, och Monika Unnes-Sjölund är en av dem.

– Det är jättekul, och vilken ära att få komma dit som en av två svenska designers, det är jätteroligt, säger hon.

Modevisning
Det kommer att hållas en modevisning i St Petersburg och det är dansare som ska visa upp kläderna.

Monica Unnes Sjölund berättar att hon syr både vardagskläder, festkläder och ytterplagg som mössor, klänningar och tröjor. Och hennes samiska ursprung syns i kläderna med detaljer och material som renskinn, sälskinn, getskinn och ull.

Håller tummarna
Karriären tog fart under 2004 då Monica Unnes Sjölund gick en utbildning på samernas utbildningscentrum i Jokkmokk där hon lärde sig körsnärsdelen och mönsterkonstruktion.

Att åka iväg till St Petersburg på ministerrådets inbjudan betyder mycket.

– Ja, vi håller tummarna, det kan ju hända vad som helst, säger Monica Unnes-Sjölund. Drömscenariot är massor av nya beställningar.

SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: