Samerätten har förvanskats

Samerätten har förvanskats och domstolarna har agerat som politiska instanser. Det skriver Lars Höijertz, före detta domare i läns- och kammarrätten, i en d-uppsats om koncessionsrenskötseln i Tornedalen.

Enligt Lars Höijertz är det mycket bluff och båg inom domstolsverksamheten och han menar att domstolarna kommer att bli mer eller mindre som politiska instanser.

– Man tar alltså ställning politiskt i frågor, det rättsliga får en politisk vinkling. Det är ju så att alla avgörande kan ju få politiska effekter, men det är ju en annan sak, här är det så att man själv skapar en politik, säger Lars Höijertz.

Omskapar rättigheter
Som exempel på hur samerätten har förvanskats tar Lars Höijertz upp fallen inom en familj i Sattajärvi konscessionssameby i Tornedalen. Där har det drivits rättsprocesser om vem som ska tillstånd till renskötsel i över 30 års tid.

– Där tillvaratar man majoritetsintressen, man kan kalla det för icke samiska intressen, och där man omskapar då en samisk rättighet till en icke samisk rättighet. Och använder koncessionsinnehavarna som vasaller i det icke samiska, säger Lars Höijertz.

Maria Unga
maria.unga@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: