Helikopterföretag medverkar till brott

Helikopterföretag medverkar till brott när man flyger ut tjuvjägare och tjuvfiskare. Det hävdar samebyordförande Lars-Jon Allas i Talma.

Enligt Lars-Jon Allas medverkar helikopterföretag till brott genom att flyga ut tjuvjägare och tjuvfiskare.

– Det är samma sak som att köra bil åt en bankrånare, säger han.

Hur många tjuvjägare och tjuvfiskare som åker ut med helikopter är inte känt. Johanna Hagstedt som utrett tjuvjakten på stora rovdjur i Sverige säger att det nog är få som utnyttjar helikoptern till det ändamålet.

Stort problem
Men där håller inte Talmasamen Lars-Jon Allas med. Han tycker det är annorlunda i fjällvärlden. För han har hittat en och annan tjuvfiskare som helikoptern transporterat.

– Det är ett stort problem för oss och flygbolagen skulle gott och väl kunna kontrollera det här, säger han.

Måste ha bevis
Med tolv helikoptrar och ett sjöflyg så dominerar Kallaxflyg flygtransportmarknaden i nordligaste Sverige.  Anders Ahlquist är flygchef med 38 år i branschen. Han har inte anmält någon misstänkt tjuvfiskare eller jägare till polisen.

– Man kan inte anklaga folk för saker och ting, man ska ha starka bevis, säger Anders Ahlquist.

Lagändring
Lars-Jon Allas tycker att det behövs en lagändring så att helikopterbolagen är tvungna att informera om vart man landar och vad man uträttar hur många man släpper av på ett visst ställe. Det för att förhindra tjuvjakt och tjuvfiske i norrlandsfjällen.

Lars-Ola Marakatt
lars-ola.marakatt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: