Förslag för att få ut samisk kultur och historia i Jokkmokk

Samisk kultur, historia och Lule-samiska borde införas på alla skolor och förskolor i Jokkmokks kommun. Det enligt en begäran i ett medborgarförslag till Jokkmokks kommun.

Maj Doris Rimpi, en av förslagsställarna, säger att förslaget är ett bra sätt att få ut samernas kultur och historia till övrig befolkning i kommunen. Lulesamisk undervisning ska inte vara så grundlig utan ska på ett lätt sätt lära svenska barn enkla ord och fraser.

Lule-samiskt område
Enligt Maj Doris Rimpi så är en av anledningarna till att just Lule-samiska ska ingå i undervisningen att det är ett Lule-samiskt område.

– För det andra så är Jokkmokksborna, de som bodde i byarna förr, alla var ju Lule-samisk talande, fastän de inte var samer, säger hon.

Bra förslag
Per Stefan Labba som är en flitig språkarbetare anser att det är bra att man på alla sätt ger samiskan en plats i samhället och han vill inte ge någon av dialekterna större status utan talar om samiskan i stort.

Han tycker att det är ett bra förslag därför att det ger plats för samiskan redan i grundskolan, även för dem som inte är samebarn.

– Det är ett samiskt område och tillhör samiska förvaltningsområdet enligt språklagen. Ett liknande förslag borde finnas även i de övriga kommunerna i förvaltningsområdet, säger Per Stefan Labba.

Kjell Marainen
kjell.marainen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista