Företag motverkar tjuvjakt och tjuvfiske

Nordic Heli som har helikopterverksamhet ska stävja tjuvjakt och tjuvfiske - Bra idé. Men det kan bli integritetskränkande tycker jakt -och fiskeföreningsordförande Kurt Edin i Kiruna.

Som sameradion tidigare berättat vill Lars-Jon Allas i Talma sameby, att helikopterföretag ska vara tvungna att söka landningstillstånd när man flyger ut jägare och fiskare till fjälls. Det för att ha bättre koll och motverka att tjuvfiskare och tjuvjägare flygs ut i fjällen.

Väljer sina kunder
Helikopterbolagen Kallaxflyg och Fiskflyg som Sameradion varit i kontakt med säger att man har målsättningen att inte medverka till att flyga ut tjuvfiskare och tjuvjägare. Men bolaget Nordic Heli tar ett steg till.

– Vi försöker ta de kunderna som vi vet att de gör inte det, vi kan ju inte agera som poliser heller men vi ser ju, vi har kunder som släpper tillbaka i princip all fisk, säger Per Välitalo.

”Mer PR än verklighet”
Ingemar Kristell som äger Tjuonajokk vildmarkscamp i norrbotten tror att det är mer PR än verklighet.

– Policyn kan man nog ha men jag tror inte man kan efterleva den. Den policyn har väl alla seriösa bolag haft. Det är ju ingen som vill medverka till brott, säger han.

Håller ögonen öppna
Men det är just vad Lars-Jon Allas i Talma anklagar flygbolagen för - att medverka till brott när man inte bättre kollar sina passagerare.

Per Välitalo på Nordic Heli säger sig inte kunna vara poliser men man håller ögonen öppna.

– Ser vi någon som kaggfiskar eller är på fel ställe då utesluter vi dem, säger Välitalo.

Lars-Ola Marakatt
lars-ola.marakatt@sr.se

Marita Mossberg
SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: