"Gör samiska till ett obligatoriskt ämne i skolan"

Ändra skollagen så att alla barn i Sverige ska få lära sig om samisk språk kultur och historia. Det föreslår Ingrid Inga som utrett frågan om att införa mer undervisning om samisk kultur och språk i Jokkmokks kommun. 

Jokkmokks kommun har fått ett medborgarförslag att alla elever i  kommunen ska lära sig mer om samer.
Ingrid Inga på Jokkmokks kommun har utrett frågan. Hon föreslår att kommunen ska införa samiska språk, kultur, historia och religion i alla kommunens skolor. Men enligt henne sätter skollagen stopp för att de här ämnena ska vara obligatoriska i grundskolan och gymnasiet.
– Är vi nu ett urfolk i Sverige så tycker jag det är fel när alla inte skolelever får lära sig om samers kultur, historia, språk och religion, säger Ingrid Inga.
I hennes utredning föreslår Ingrid Inga att alla elever i Jokkmokks kommun ska kunna ges möjlighet till att lära sig om samer i skolan. Men det på frivillig basis.
- Den kunskapen är alldeles för liten, säger Ingrid Inga.
- Det skulle alla elever i hela Sverige behöva. Det skulle vara positivt för det samiska samhället om alla elever skulle ha obligatorisk undervisning om samer och samisk kultur, säger hon.
Skolminister Jan Björklund har inte kunnat nås för en kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista