Sarrivuomas rengärde åter nerrivet av myndigheter i Norge

Norska myndigheter har rivit Saarivuomas rengärde vid Altevann igen. Reindriftsagronomen Sveinung Rundberg säger att Saarivuoma har satt upp rengärdet utanför det område där man har renbetesrätt. Samebyn har inte heller ansökt om lov att få uppföra rengärdet i området.

- Rengärdet är uppsatt utanför det område som Sarrivuoma har betesrätt till i Norge. Det är också uppfört utan tillåtelse i renbeteslagen, säger Sveinung Rundberg. 

Han menar också att man har meddelat Sarivuoma att myndigheten kan begära ersättning för det arbete man har gjort med bortförandet av rengärdet. Hur mycket man ska kräva är inte riktigt klart än men det kostade cirka 44 000 kronor att riva gärdet första gången.

Rena trakasserier
Enligt Saarivuomas ordförande Per-Anders Nutti har man fått kännedom att ingenting skulle göras under kalvmärkningstiden eller tills en ny konvention är klar. Men samebyn har gjort en polisanmälan och SSR.s förbundsjurist ska tillskriva regeringen i ärendet

- Det här är en fråga om rena trakasserier mot samebyn som norska myndigheter håller på med. det kostar på på alla plan, säger Per-Anders Nutti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista