"Markägare i Tornedalen borde få bedriva renskötsel"

Ickesamer som är markägare i Tornedalen borde också kunna bedriva renskötsel och vara koncessionsinnehavare. Det menar Harry Grape, ordförande i koncessionssamebyarnas intresseförening.
– Vi skulle kunna sköta om våra renar själv, säger Grape.

– På andra sidan älven, i Finland, kan de tillsätta en duktig renskötare som kan vara markägare och koncessionsinnehavare. De har inte kravet på sameanknytning som i Sverige. Vi skulle kunna sköta om våra renar själv, säger Grape.
Enligt Bengt Sevä, sametingsledamot för partiet skogssamerna, så är koncessionsrenskötseln förlegad. Han tycker att de samebyarna borde göras om till vanliga samebyar. Men om de ska finnas kvar så är det själklart att koncessionsinnehavaren ska vara same enligt Sevä:
– Man har försökt minska på de samiska rättigheterna. Det är en traditionell samiska näring som tillhör samerna, säger Bengt Sevä.
– Det är svårt att hitta koncessionsinnehavare som har samisk anknytning. Det skulle man slippa om man har en annan ordning, svarar Harry Grape.
– Det kan jag tänka mig av det skälet att man inte ställer upp på de villkor som markägarna vill. Man ställer bara upp med namn resten tillfaller den ickesamiska styrelsen, säger Bengt Sevä.
Enligt Harry Grape är renskötseln viktig för kommunerna mellan Pajala och Haparanda. Renarna ger arbetstillfällen och blir bara mer och mer betydelsefull, därför tänker de inte ge upp koncessionsrenskötseln:
– Jag tror att varenda kommun slår vakt om den fria renskötseln i tornedalskommunerna, som det sker idag, säger Harry Grape.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: