Jokkmokkselever positiva till samelära

Obligatorisk undervisning i samisk kultur och historia i samtliga skolor i Jokkmokk är ett jättebra förslag anser elever och kommunalrådet Anna Hövenmark i Jokkmokk.

Av åtta elever som sameradion pratade med på skolorna i Jokkmokk var samtliga positiva till förslaget. Rickard Pavval går på högstadiet på Östra skolan i Jokkmokk. Han tycker förslaget om att lära sig om samer i skolan är bra.

- Då får man det här samiska, och man behöver inte gå sameskola för det, säger Rickard Pavval.

Positiva tongångar
Kommunstyrelsens arbetsutskott kunde inte enas om hur man ska genomföra förslaget. Anna Hövenmark anser att diskussionerna på arbetsutskottmötet var öppna och väldigt positiva. De som var med i diskussionen var öppna för förslaget med reservation för det praktiska genomförandet. Skolorna i Jokkmokk har också fått ge sin syn om förslaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".