Nöjda aboriginer återfick kvarlevor

Sverige är ett föredöme vid behandling av mänskliga kvarlevor. Det framförde representanter för aboriginerna i Australien och Australiens ambassadör när etnografiska museet igår överlämnade kvarlevor från minst 10 individer tillhörande Australiens urfolk:
– Vi mycket nöjda med hjälpen att identifiera och återföra kvarlevor från våra urfolk säger Howard Brown, Australiens ambassadör i Sverige.

Det här är andra gången på två år som etnografiska museet återlämnar mänskliga kvarlevor till Australien. Australien har även, om inte alltid med samma lätthet som i Sverige, återfått kvarlevor från flera andra länder. Att det skett i en sådan omfattning förklarar Lori Richardsson, som på statlig nivå jobbar med internationella återföringsärenden, med att det är en process som startade redan på sjuttitalet bland aboriginerna och som nu även har stöd hos regeringen.
De aboriginska kvarlevorna som överlämnades till den australiensiska delegationen under måndagen kom till Sverige i början av 1900-talet när vetenskapsmannen Eric Mjöberg reste runt i Australien. Anders Björklund, chef för etnografiska museet, säger att det inte funnits några tvivel gällande återlämnandet:
– Eric Mjöberg skildrade i bokform hur han bar sig åt. Fallet är väldigt enkelt. Det handlar om gravröveri vilket var emot australiensisk lagstiftning säger Björklund

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista