Projekt ska ena markägare och renägare

Större lönsamhet för skogsbruket och färre förstörda renbetesmarker. Enligt ett projekt som Lycksele kommun driver kan det här uppnås om skogsbruket börjar avverka skog på gammalt sätt. Dessutom slipper markägare och renägare träffas i domstol för att göra upp.
– Som man hör i media så är det mest rättegångar och hårda ord mellan de olika yrkesgrupperna. Det kan ju inte vara bra. Det blir otrevligt att leva här, säger Per Wollberg som är projektledare.

Idag är kalhyggesavverkning vanligast men den här metoden väljer man ut de största och mest inkomstbringande träden och sparar de mindre som då får plats att växa sig stora.  På det här sättet jobbade skogsbruket förr i tiden och nu har professor Mats Hagner genom sin ekonomiska princip Naturkultur återupplivat metoden:
– Vi behöver bara använda befintlig kunskap för att utforma ett sådant här kontinuerlig skogsbruk, säger Hagner.
Med den här metoden behövs ingen markberedning utan nyplantering görs direkt i den orörda marken. Här har Per Wollberg sett möjligheter att driva ett lönsammare skogsbruk som inte förstör renbetesmarkerna. På det sättet kan näringarna fungera bättre ihop.
Lycksele kommun är projektägare och näringslivschefen Sven Roosqvist menar att både skogsbruk och rennäring är viktiga för kommunen.
Men det moderna skogsbruket gör så stor inverkan i naturen att kommunen har börjat fundera om det verkligen är så bra för bland annat renskötsel men också andra näringarna i området. Därför är projektet intressant för kommunen tycker Sven Roosqvist:
– Det är skogsbruket som haft den största inverkan på renskötseln. Det har jag ganska goda erfarenheter av i vår kommun. Problemen har gjort att renarna förändrat sitt beteende på hur man far.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista