Vid och bred debatt

När sametinget inledde sin andra dag på plenum i Luleå så tog ledamöterna chansen att vidga debatten under punkten styrelsens redovisning. Renbeteskonventionen var ett av de flitigast debatterade ämnena.

På tisdag morgon fortsatte sametinget sitt plenum i Luleå. Punkten styrelsens redovisning avbröts i går eftermiddag och återupptogs nu igen. Tanken med denna punkt är att styrelsen ska berätta vad man gjort under den senaste tiden och därefter har ledamöterna möjlighet att ställa frågor utifrån redovisningen.

Revanch

Men många ledamöter tog under denna punkt chansen att skapa debatt genom att rikta sina frågor och inlägga till andra ledamöter än de i styrelsen.

Under gårdagen nekades renbeteskonventionen som extra ärende på plenums dagordning. Det här upprörde flera ledamöter. En av dessa är Lars Jon Allas, partiet guovssonásti och Talma sameby. Men Allas tog sin revanch idag genom långa anföranden i ämnet under punkten styrelsens redovisning.

Även Lars-Wilhelm Svonni, partiet samerna talade mycket om den gränsöverskridande renskötseln mellan Norge och Sverige.

Parlamentshuset

En annan fråga som inte heller finns med på dagordningen är sametingets parlamentshus och var det ska vara placerat. Den politiska vilden Ulf Nårsa avfyrade svidande kritik mot styrelsen eftersom styrelsen inte valt att ta upp en motion om detta förrän vid nästa års första plenum.

Styrelseordförande Lars Anders Baer, samelandspartiet, förklarade att man valt att göra så eftersom det behövs tid att analysera och gå igenom tidigare beslut om det här.

Baer är själv säker på att tidigare beslut om att kansliort ska vara Kiruna även betyder att parlmentsbyggnaden ska vara där. Han är så övertygad att han ville att styrelsen, när de behandlade motionen, skulle avslå motionen där en handfull ledamöter vill att sametinget ska rösta om placeringsort.

Men Min Geaidnus styrelseledamot Sara Larsson är inte lika övertygad och hon fick med sig fler styrelseledamöter i styrelsens beslut att ändå ta upp motionen. Men de sker alltså först vid plenum i februari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: