16-åringar bör få rösta i sametingsvalet.

Min Geaidnus sametingsledamot Olof T Johansson vill sänka rösträttsåldern till sametinget. I en motion föreslår han att 16-åringar borde få rösträtt i sametingsvalet.

Olof T Johansson menar att unga idag är mer politiskt medvetna och engagerade i samhällsfrågor än tidigare generationer.

Eftersom det är fyra år mellan valen så är ungdomarna i snitt 20 år när de får rösta första gången, skriver Johansson. Han pekar på att den samiska allmänheten är en liten grupp och menar att det är resursslöseri att undanhålla en så stor del, som ungdomarna utgör, från att rösta.

Nytändning
En sänkning av rösträttsåldern skulle bli en nytändning som den samiska demokratin behöver, skriver Johansson i sin motion.

Enligt det nuvarande reglerna i sametingslagen kan sametinget själv inte bestämma om att ändra rösträttsåldern och Johansson föreslår därför att sametingslagen ändras så att sametinget får möjlighet att besluta om detta.

Olof T Johansson lämnade in sin motion under plenumet i Luleå, efter det ska styrelsen behandla motionen innan den kan tas till beslut i plenum. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: