Sydsamiska kustområdet bortglömt. Nordling kritisk mot styrelsen.

Sametinget hann under tisdagen påbörja diskussionen om en samisk språkpolitik. Styrelsens rapport i saken fick min geaidnus Kristina Nordling att gå i taket.
 - Det sydsamiska kustområdet är bortglömt, dundrade Nordling i talarstolen.                 

Styrelseordföranden Lars Anders Baer rapporterade hur det går med sametingets handlingsplan för en offensiv språkpolitik.

Det gav upphov till en rad frågor från Kristina Nordling, partiet min geaidnu. Nordling var tydligt upprörd och tyckte att sametinget i många sammanhang glömmer bort det sydsamiska kustområdet.

Tände ordentligt
Bland annat syftade hon på en karta som finns i ett delbetänkande från sametingets självbestämmandekommitté. Kartan visade det samiska språkområdet i Sverige, men det södra kustområdet fanns inte med. Något som fick Nordling att tända till ordentligt.

- Vad pratar man för språk längs kusten, enligt kartan finns ingen samiska där, hela kustområdet utraderas ska ni inte sluta med det här någon gång?

Kristina Nordling påpekade i sitt inlägg i talarstolen att kartan var inaktuell eftersom den var från 1985.

Bad om ursäkt
Lars-Wilhelm Svonni som sitter med i självbestämmande kommittén bad om ursäkt för misstaget. Svonni skyllde visserligen på ont om tid och lite resurser för självbestämmandekommittén, men lovade att misstaget inte skulle upprepas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: