"Alla samer har inte tillgång till sin kultur"

Sverige lever inte upp till Europarådets stadgar om minoritetsspråk, medger minoritetsminister.
– Alla har inte tillgång sin kultur och till sitt modersmål, säger Nyamko Sabuni.

Regeringen har precis lämnat in en rapport till Europarådet där Regeringen redogör för vad man gjort sen Europarådet i höst kritiserade Sveriges minoritetspolitik.

Men Nyamko Sabuni säger att åtgärderna i rapporten inte räcker för att Sverige ska uppfylla sina förpliktelser gentemot minoritetsspråken.          
– Det är långt allt som är uppfyllt. Tvärtom så har vi sagt att vi ska uppfylla den kritik som kommit från Europarådet, säger Nyamko Sabuni.

Hård kritik
Minoritetsminister Nyamko Sabuni medger att Sverige ännu inte rättat till de brister i sin minoritetspolitik som Regeringen fick hård kritik för förra hösten. Europarådet uppmanade Sverige bland annat att skyndsamt förbättra undervisningen i och på minoritetsspråken och anta innovativa åtgärder för att bevara det sydsamiska språket.

I rapporten som precis lämnats till Europarådet listar regeringen ett antal utredningar, projekt och seminarier som den initierat till förmån för minoritetsspråken.

Samtidigt konstaterar regeringen att den är medveten om att det återstår mycket att lösa, till exempel är kunskapen om de speciella modersmålsreglerna för de nationella minoriteterna låg bland kommuner, skolor och även föräldrar.

Ny proposition
Enligt minoritetsminister Nyamko Sabuni finns det även en hel del annat att ta itu med innan Sverige kan sägas leva upp till förpliktelserna i minoritetsspråkstadgan:                   
– Alla har inte tillgång till sitt modersmål idag, alla kan inte tala sitt modersmål i kontakt med myndigheter, alla har inte tillgång till böcker, alla har inte tillgång till sin kultur, säger Sabuni.

Sabuni har aviserat att regeringen nästa höst lägger fram en minoritetspolitisk proposition där den föreslår åtgärder för att förbättra situationen för minoritetsspråken. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista