Lena Nyberg, barnombudsman

Samiska barn i Sverige diskrimineras

Barnombudsmannen, BO, tycker att samiska barn i Sverige diskrimineras. Nu ska man gå i botten med problemet och utreda samiska barns och ungas situation i Sverige.
– Vår bild är att på en rad områden så diskrimineras de samiska barnen, säger barnombudsmannen Lena Nyberg.

– Samiska ungdomar kommer i onödiga konflikter just för att okunskapen om samer är så stor i Sverige, säger Anna Maria Fjällström som är med i samiska ungdomsförbundet Sáminuorra.

Barnombudsmannen vill få fram mer kunskap om hur samiska barn och unga har det i Sverige. Och hur Sverige följer FN:s barnkonvention som ger alla barn rätt att lära sig sitt språk   kultur och historia - något som barnombudsmannen Lena Nyberg tycker missköts när gäller samiska barn i Sverige. Till det har Lena Nyberg följande exempel:

– Den samiska historien finns inte i svenska historieböcker. Bara det är en tydlig bild att vi vet och kan för lite. Vi diskriminerar den här gruppen barn eftersom de inte får läsa sin historia.

I veckan träffade Barnombudsmannen samiska företrädare för att försöka få ett bättre helhetsgrepp och förbättra situationen är för samiska barn i Sverige. Något som Sameskolchefen Britt Sara Allas Labba säger så här om:

– Många barn och föräldrar kontaktar mig och säger att man inte får läsa samiska fast man har rätt till det. De ber oss om hjälp om hur man kan hjälpa upp kommuner att få undervisning i samiska, säger Labba.

Nästa steg för Barnombudsmannen blir att jobba direkt med samiska barn och unga. 20 samiska barn ska BO välja ut och träffa och se vilka frågor problem och möjligheter barnen ser.

Målet är att politiker i Riksdag och Regering ska få kännedom om samiska barns situation. Anna Maria Fjällström hade ett tydligt budskap till Barnombudsmannen

– Det måste lagstiftas om att svenska barn ska få lära sig om den samiska kulturen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".