Håkan Jonsson, jakt- och fiskesamerna

Styrelsen vill öppna samebyarna - Håkan Jonsson skeptisk

Sametingets styrelse har tröttnat på att vänta på besked från regeringen. Nu vill de ta saken i egna händer och förverkliga tanken om den öppna samebyn.

Frågan har väckts i en gemensam motion från de så kallade allianspartierna i styrelseblocket. Styrelsen stödjer motionen där det föreslås att formerna för den öppna samebyn prövas i en så kallad pilotsameby. 

- När det inte hänt något så såg vi möjlighet att göra gemensam sak i regeringsblocket.

Rätt riktning
Partiet jakt- och fiskesamernas ordförande Håkan Jonsson jobbar för samer utanför samebyarna och han tycker att motionen från regeringsblocket är ett steg i rätt riktning

- Vi har haft motioner om detta men det har varit meningslöst eftersom vi alltid blivit nedröstade, att de nu själva tar initiativet tyder ju på att de ändrat uppfattning.

Skeptisk
Men Jonsson vill inte ropa hej för tidigt. Han menar att en öppen sameby inte behöver innebära att alla har samma rättigheter. Jonsson säger sig vara skeptisk till att det här kommer att innebära nån stor och bättre förändring för samer utanför samebyarna.

- Först vill jag se att det är demokrati i samebyn och att man har jämlikhet och jämställdhet även i samebyn.

Dialog
Hur öppen sameby ska fungera i praktiken och hur fördelningen av rättigheter skulle se ut har inte Anders Persson något bra svar på ännu. Men han menar att alla parter måste vara involverade i utformandet.

- Det är ju helt klart att det måste vara en dialog mellan alla parter. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".