Markstriderna hotar renskötares hälsa

Konkurrensen om markerna är den största orsaken till psykosocial ohälsa i renskötande familjer. Närmare 50 procent av dem som ingick i undersökningen om psykosociala hälsan, angav konkurrensen om markerna som det största hotet.
– Det är ganska tydligt och det största hot man ser mot renskötseln i framtiden, det är just konkurrens om renbetesmarkerna, säger Per Sjölander vid södra lapplands forskningsenhet i Vilhelmina.

Per Sjölander har dels undersökt folksjukdomar hos den samiska befolkningen och hälsa och arbetsmiljörisker i rennäringen. Och han kan konstatera att den psykosociala ohälsan ökar i renskötande familjer.

Dels kan det bero på interna konflikter men den största orsaken till ohälsan är konkurrensen om naturresurserna. Rovdjuren, köttpriserna och samhällets attityd är några andra exempel på faktorer som påverkar den psykosociala hälsan i renskötarfamiljer.

– Den psykosociala sårbarheten har nog ökat i och med konkurrens om naturresurserna, om renbetesmark, där fler exploatörer vill göra anspråk på marken, både för skogsbruk gruvdrift och elkraftsproduktion. Trycket utifrån har allt eftersom ökat, säger Sjölander.

Och det märker du bland renskötarna idag?
 – Det är ganska tydligt och det största hot man ser mot renskötseln i framtiden, det är just konkurrens om renbetesmarkerna. Och det är naturligtvis kärnan i renskötseln. 
 Att ha sommar- och vinterbetesmark som är gångbar. Och det är den inte om man sätter upp stora vindkraftsparker eller gör stora avverkningar och så vidare, säger Per Sjölander.

Och resultatet av Per Sjölanders forskning är något som Helena Kuhmunen Holmkvist känner igen sig i.

– Även om undersökningen visar att vi kroppsligen mår väldigt bra, vi mår bättre än andra urfolk och till och med bättre än medelsvensson. Men hur mår vi psykiskt? Det är ju så för alla som har renar att det alltid är diskussioner var man ska ha renar på bete. Man ska diskutera med skogsägare och större skogsbolag och så vidare, säger Helena Kuhmunen Holmkvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista