Hätsk debatt om Sametingets budget

Budgeten för nästa år vållade debatt på sametingets plenum i Luleå i går. Oenigheten gällde vem som ska bestämma över hur pengarna ska fördelas inom budgeten, styrelsen eller plenum.
- Man får ingen insyn, säger oppositionsledaren Håkan Jonsson Jakt- och fiskesamerna.

- Budgeten är verksamheten. Här har styrelsen tagit över det ansvaret. Det här är något nytt som varit under ett års tid. Tidigare var det plenum som tog dessa beslut, säger Håkan Jonsson.

Sametingets totala budget för nästa år är drygt 148 miljoner kronor. I den summan finns även medräknat rovdjursersättningar på nära femtio miljoner samt 43 miljoner till rennäringens främjande. De här pengarna vill Håkan Jonsson att plenum ska detaljstyra.

– Man kan inte komma med förslag som rör budgeten. Då har man inte heller chans att påverka verksamheten, säger jakt- och fiskesamernas partiledare Håkan Jonsson. Han är inte nöjd över att som enskild ledamot i Sametinget inte kunna vara med och påverka den interna budgeten.

– Man får ingen insyn, säger Jonsson.
– Det här är en demokrati och effektivitetsfråga, säger Lars-Anders Baer Sametingets styrelseordförande.
– Det här är en rimlig fördelning som man har i folkvalda organ. Sveriges Riksdag tar inte heller en detaljbudget utan de lägger ramarna som Regeringen föreslår. Sedan är det upp till regeringen att dela ut pengarna i detalj.

Sametinget beslutade efter omröstning att styrelsen ska bestämma detaljerna i budgeten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: