Izabella Scorupco och Åsa Larsson var på galapremiären.

Scorupco fick amerikaner att gråta

Izabella Scorupco och hennes dotter fick amerikaner att gråta av den samiska kulturen.
- De var så rörda av att ta del av den samiska kulturen, som är så fascinerande, det berättaar världsstjärnan när hon var i Kiruna på världspremiären av filmen Solstorm.

– Det har varit en fantastisk upplevelse, säger Izabella Scorupco. I vår tillbringade hon och dottern 11 veckor i Kiruna för inspelningen av filmen Solstorm.
Fick inte lappsjuka
- Det är ofta som storstadsbor som kommer till Kiruna har sug till storstaden, där det är ös. Den så kallade lappsjukan. Men jag älskar människorna här står för. Det lugna, genuina, närheten till människorna. Jag känner mig trygg, säger Izabella Scorupco.
Hyrde av samer
Scorupco hyrde ett hus av samer. Hennes dotter ägnade dagarna åt att skriva ett skolarbete om samer, samiska kulturen, historien, musiken och om den samiska dräkten. Det bäddade för succé hemma i Los Angeles.
– När vi satt och berättade om allt och visade bilder satt fröknarna och grät. De var så rörda av att ta del av den samiska kulturen, som är så fascinerande, berättar Izabella Scorupco.
På fredag är det biopremiär för Solstorm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".