Vargforskare tillstyrker skyddsjakt

De svenska tungviktarna inom vargforskning tillstyrker jakt på Flåsjövargen i södra Jämtland. Därmed har alla tre remissinstanser ställt sig bakom Tåssåsens ansökan.
Naturvårdsverket har uppmanat tre remissinstanser att yttra sig över ansökan från Tåssåsens sameby om skyddsjakt på vargen; sametinget, länsstyrelsen och det skandinaviska vargforskningsprojektet Skandulv. Både sametinget och länsstyrelsen bifaller ansökan med hänvisning till riksdagens och regeringens rovdjurspolicy som innebär att inga fasta vargstammar ska etablera sig på renskötselns året-runt-marker. Skadar ej tillväxten Och nu tillstyrker också vargforskningsprojektet Skandulv jakt på vargen. Forskarna Håkan Sand och Olof Liberg skriver i sitt yttrande: "Eftersom det är fråga om en enstaka hanvarg, som är på väg bort från vår sydliga vargstam, och med största sannolikhet inte bär på värdefull genetisk variation, anser Skandulv att skyddsjakt på denna varg ej skadar den sydskandinaviska vargstammens möjlighet att fortleva och öka." Stammen växer Flåsjövargen härstammer med största sannolikhet från Ockelboreviret och tillhör den sydskandinaviska vargstammen. Den sydskandinaviska vargstammen har de senaste åren haft en tillväxt på mellan tio och tjugo procent varje år. Vargforskarna uppskattar att den stammen består av omkring 120 djur men bedömningen är fortfarande att stammen är liten och sårbar. Trots det anser alltså vargforskarna att det inte finns några biologiska hinder för skyddsjakt på Flåsjövargen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".