Per Anders Nutti, ordförande Saarivuoma sameby

Saarivuoma missnöjda med renbetesförhandlingarna

Saarivuoma sameby riktar misstroende mot förhandlingsdelegationen för det gränsöverskridande renbetet mellan Norge och Sverige. I ett pressmeddelande skriver Saarivuoma att misstroendet är speciellt riktad mot de samiska ledamöternas arbetssätt.

Förhandlingsdelegationen har avsiktligt, eller genom att ge efter för norska krav, överskridit sina befogenheter och förhandlat om Saarivuomas redan säkerställda renbetesrättigheter till mark i Norge, menar samebyn.

Sarivuoma anser det beklämmande att de samiska företrädarna i delegationen glömt sitt ursprung och sina uppdragsgivare och solidariserat sig med staten. Samebyn är också kritisk mot att förhandlingsdelegationen inte informerat vad som händer i förhandlingarna om den nya renbeteskonventionen.

Ge och ta
Bror Saitton och Per-Gustav Idivuoma sitter med i delegationen. Båda konstaterar att alla har rätt att framföra avgångskrav i en demokrati, så även Saarivuoma sameby. Men varken Saitton eller Idivuoma har planer på att avgå.

- Vi kommer aldrig att fullt ut kunna följa det som den samebyn velat. Det är fullkomligt omöjligt i en förhandling där det gäller att både ge och ta. Det innebär i slutänden att ingen blir riktigt nöjd men att alla ska kunna leva med det, säger Per-Gustav Idivuoma, till Norrbottens Kuriren.

Saarivuoma sameby ska även hålla en demonstration i Stockholm den 23 november utanför Rosenbad, för att visa sitt missnöje mot både delegationens och regeringens hantering av frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".