Landshövdingen avfärdar felaktigheter kring koncenssionsrenskötseln

Landshövdingen i Norrbotten, Per Ola Eriksson avfärdar tidigare domaren, Lars Höjertz uppgifter om koncessionsrenskötseln i Tornedalen.

I en D-uppsats påstår Höijertz hur länsstyrelsen i över 30 år, genom sin lagtolkning diskriminerat renskötande samer i Tornedalen och gjort dem rättslösa. Men Per Ola Eriksson anser inte att länsstyrelsen gjort något fel.
 - Jag kan som landshövding inte göra annat än följa den lag som finns, säger Eriksson.

Problemet med skötesrenar
Koncessionsrenskötseln fungerar på så sätt att det är samer som är koncessionsägare, det vill säga att dom har fått särskilda tillstånd av länsstyrelsen för att bedriva renskötsel.

Förutom egna renar så tvingar länsstyrelsen dom här samiska koncessionsägarna att ta emot så kallade skötesrenar som ägs av markägare i området. Dom renskötande samerna har protesterat, bland annat för att skötesrenarna gör att dom måste hålla nere sitt eget renantal.

Inget stöd i lagen
Som vi berättat tidigare så visar Lars Höijetrz i sin uppsats att länsstyrelsen i 30 år gjort så här utan att ha stöd för det i rennäringslagen.

Lars Höijetrz menar att länsstyrelsen genom tvånget på skötesrenar stödjer icke samiska intressen och tar ifrån samerna deras rättigheter.

Men kritiken betyder ingenting för landshövdingen.
 - Nej, jag kan inte driva arbete utifrån pensionerade domare som skriver uppsatser då är vi på sluttande plan - hur intressanta de än är uppsatserna - skulle vi styra länsstyrelsen efter uppsatser från olika personer, då skulle det bli kaos, säger Eriksson.

Rätt i regeringsrätten
Men även regeringsrätten har i en dom från 2003 sagt att samiska koncessionsägare inte kan tvingas att ta emot skötesrenar.
 - Nu kommer jag inte ihåg hur texten har varit i alla de här dokumentan - det är bra många år sen vi - ja det var 2003 då jag var ny som landshövding då frågan var uppe på riktigt allvar så jag får väl läsa på och kolla, säger landshövding Eriksson.

Skrev brev
För att uppdatera landshövdingen kan vi berätta att länsstyrelsen, efter regeringsrättens dom skrev ett brev till regeringen och begärde att lagen skulle ändras så att länsstyrelsen FÅR ställa VILLKOR - och på så sätt tvinga - dom samiska koncessionsägarna att ta emot skötesrenar.

Det var landshövding Eriksson själv som undertecknade brevet och regeringen gick med på kravet. Och därmed kan Per Ola Eriksson numera med gott samvete luta sig mot lagtexterna när länsstyrelsen tvingar koncessionsägarna att ta emot skötesrenar.

Men under 30 år dessförinnan har länstyrelsen alltså enligt både Lars Höijertz och regeringsrätten felaktigt tvingat koncessionsinnehavare att ta emot skötesrenar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".