Sverige svarar Europadomstolen

Sveriges regering har nu svarat Europdomstolen angående renbetesmålet i Härjedalen. I sitt svar menar regeringen att rättprocessen gått till som den ska och att den inte bryter mot europakonventionen. I övrigt hänvisar regeringen till de domar som fallit i renbetesmålet.

Efter en stämning från över 600 markägare så har samebyarnas rätt till vinterbete prövats i sveriges domstolssystem, en process där domstolarna genomgående konstaterat att samebyarna inte har rätt till vinterbete på privata marker i Härjedalen.

Samebyarna till europadomstolen
Med hänvisning till europakonventionen för mänskliga rättigheter så ifrågsatte samebyarna själva genomförandet av rättsprocessen. Bland annat är samebyarna kritiska mot bevisbördan i målet, dvs att dom var tvungna att bevisa sin betesrätt trots att det var markägarna som inledde processen genom sin stämning.

Samebyarna ifrågasätter också den långa tid som målet tagit, nästan 15 år.

Avslutningsvis så menar samebyarna att rätten till vinterbete är en egendom och i överklagan till europdomstolen ville samebyarna veta om dom svenska domstolarnas beslut kränker deras möjligheter att nyttja sin egendom, i form av vinterbete alltså.

Efter samebyarnas överklagan har Europadomstolen krävt svenska staten på svar angående renbetesmålet.

Regeringen hänvisar till domar
I sitt svar nyligen menar regeringen alltså att rättsprocessen inte på något sätt bryter mot europakonventionen.

Vad gäller samebyarnas möjlighet att nyttja sin egendom i form av vinterbete så hänvisar regeringen till de domar som fallit i såväl tingsrätten som hovrätten, där det konstateras att samebyana inte har rätt till vinterbete på privata marker i Härjedalen.

Samebyarna håller just nu på att, tillsammans med sina advokater, analysera regeringens svar till europadomstolen och de vill ännu inte kommentera saken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".