Föräldrar efterlyser information om modersmålsundervisning

Aktiv information om rätten till modermålsundervisning är viktig för att elever ska kunna utnyttja den lagstadgade rätten, menar skolverket.

Helena Dådring, i skånska Klippan, kände inte till rätten, som hennes barn har att läsa samiska. Hon trodde att reglerna var samma som när hon själv gick i skolan i Boden, då de var tvungna att vara fem barn i samiska gruppen.
 - Man borde bli informerad genom en allmän skrift som går ut till alla som går i skola. Man kan ju inte ställa krav på att skolan ska hålla koll på vem som är vem. Och så ligger ansvaret också på mig själv, säger Helena Dådring. 

”Levande språk”
Helena Dådring berättar att samiska är ett levande språk i deras familj. Hon pratar inte själv flytande men berättar att barnens mormor som bor några mil bort och släkten i Norrbotten gör det. Och just kopplingen till hemtrakterna och dom samiska rötterna gör att hon vill att hennes barn ska få modermålsundervisning i skolan.
 - När jag bodde däruppe tänkte jag inte att det här var något speciellt men sedan jag flyttat ner hit, så betyder det mycket, mycket mer, säger Dådring.

Skolverket informerar
Moa Morin är undervisningsråd på Skolverket, hon bekräftar att kommunernas kunskaper om de nationella minoriterna är dåliga och även att den information som ges är bristfällig. Hon hoppas att den information om de nationella minoriterna som skolverket skickade ut till landets rektorer i början på hösten ska ha effekt.
 - Vi hoppas att det är steg på vägen. Sedan är det förstås viktigt att informationen alltid kommer fram och uppdateras, att det är en aktuell fråga som tas upp, säger Moa Morin, undervisningsråd på Skolverket.

         Reportrar Anna Sunna och Tiina Laitila-Kälvemark

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".