Valet i Guatemala avgjort

Det blev socialdemokraten Alvaro Colom som gick vinnande ur striden om presidentposten i Guatemala. Det blev klart under den andra och avgörande valomgången som hölls igår. Kampen stod mellan Otto Perez Molina, partido patriota, och Alvaro Colom.

Elise Valkeapää, företrädare för urfolksorganisationen Global Indigenous, har varit valobservatör i Guatemala. Hon är lättad över att Alvaro Colom vann och tror att det är bra för landets maya indianer.

– Han har ju lovat bland annat att jobba med utbildning, bland annat när det gäller för maya så att det ska få lära sig sitt eget språk och sin egen kultur i skolorna, säger hon.

Oviss utgång
Inför den andra och avgörande valomgången låg kandidaterna Otto Perez Molina och Alvaro Colom jämsides och det var svårt att gissa hur utgången skulle bli berättar Elise Valkeapää.

Nu när Alvaro Colom har vunnit hoppas hon att den nya presidenten ska hålla sina vallöften och jobba med utbildning och fredsavtalet som skrevs under 1996.

– De tidigare regeringarna har inte jobbat så mycket med det och han har lovat att göra det, säger Elise Valkeapää.

Fot i regeringen
Hon hoppas nu att framtiden för Guatemalas urfolk kommer bli bättre.

– Man hoppas ju att maya folket kommer få in en fot i regeringen och att han tar in maya ministrar, men det får vi väl se, säger Elise Valkeapää.

Maria Unga
maria.unga@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".