Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Talma beredda att ta till rättsliga medel

Publicerat måndag 5 november 2007 kl 09.15
Lars-Jon Allas

Talma sameby kommer att ta till rättsliga medel om resultatet av renbetesförhandlingarna inskränker på deras nuvarande rättigheter på norsk sida. Enligt Talmas ordförande Lars-Jon Allas, tänker de inte bara se på när den svenska förhandlingsdelegationen förhandlar bort deras marker.

Talmas ordförande förklarar att de inte kommer att låta sig bli överkörda av någon.

– Vi kommer om det behövs föra rättsprocesser, både mot det resultatet som blir av och eventuellt också mot dem som deltar i det här, att det blir frågan om att ställa dem inför rätta, säger han.

Överskridit befogenheter
Precis som Saarivuoma anser Talma att den svenska förhandlingsdelegationen överskridit sina befogenheter och förhandlar om betesområden som samebyarna har rätt till enligt lag i Norge.

De frågor och svar som framkom under sametingets plenum i Luleå bevisar att det är så enligt Lars-Jon Allas.

– Det framgick klart och tydligt av det att sametingets företrädare förhandlar om civila rättigheter och förhandlar bort vissa landområden, säger han.

Rättsprocess
Enligt Lars-Jon Allas så har de samiska företrädarna i den svenska förhandlingsdelegationen meddelat Saarivuoma att de som är missnöjda med deras arbete får inleda en rättsprocess.

Det är ett uttalande som enligt Lars-Jon Allas visar att delegationen har helt fel inställning till sitt arbete.

– En förhandling ska inte sluta med att någon ska behöva processa, för då har man totalt misslyckats med det man håller på med, säger han.

Folk, hundar och renar
För att stärka de samiska rättigheterna anordnar Saarivuoma en demonstration i Stockholm i slutet av november.

– Vi hade behövt få ner både folk hundar och renar dit så att det syns vad vi pratar om, säger Lars-Jon Allas.

Maria Unga
maria.unga@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".