Polarica försöker nå ut till rennägare

Sveriges största rensköttsförädlare och distributör, Polarica, gör en satsning på annonser riktade till renägare, skrivna endast på samiska.

Genom annonser i några av länstidningarna i de tre nordligaste länen, söker Polarica fler leverantörer som vill vara med och göra renköttet ännu mer intressant bland konsumenterna.

– Vi vill markera, dels till de renägare och renleverantörer som har varit med på våran resa i historiken och vill då markera att vi ska fortsätta med detta och också försöka locka in nya renägare, säger Tommy Innala, vd på Polarica.

Marknadsledande
Polarica i Haparanda hanterar ungefär hälften av de omkring 2 miljoner kilo renkött som produceras i Sverige och är därmed också marknadsledande. 

Men även om kampanjens syfte alltså är att förbättra sitt namn bland renägarna så finns det förstås också mer konkreta skäl till kampanjen.

– Vi har också en liten oro att förra vinterns naturliga förhållande, som inte var så bra för renen, så befaras det ju att slaktuttaget kan bli mindre än föregående år, säger Tommy Innala.

Priset styr
Olof Heikka är renägare i Lainiovuoma sameby. Han säger att han inte kommer att föredra att hans renar hamnar hos Polarica med anledning av den här annonseringen.

– Nej, inte på grund av den här annonseringen utan det är ju priset som avgör, säger Olof Heikka.

Ola Pittsa

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".