Lagar och konventioner för samer nonchaleras

Krokoms kommuns beslut om ett nytt vindkraftverk på Jovnevaerie samebys vinterbetesområde är ett exempel där kommunen struntar i att samråda med samiska intressen.
– Det är ett fall som visar på samernas utsatthet, säger Sia Spiliopoulou Åkermark, direktör vid Ålands fredsinstitut och forskare vid Raoul Wallenberg institutet.

Samernas möjlighet att påverka myndigheters beslutsfattande var temat för ett av seminarierna på ”Mänskliga rättighetsdagarna” i Stockholm igår.
Sia Spiliopoulou Åkermark har undersökt dom här frågorna på uppdrag av svenska avdelningen av internationella juristkommissionen.

– Jovnevaerie sameby är nog ett extremt fall där en kommun har valt att åsidosätta samebyn vad gäller information och möjligheter till att samråda i frågor som gäller vindkraftsutbyggnad eller skidanläggningar och så vidare, säger Sia Spiliopoulou Åkermark.

Samebyarna utesluts
Trots den erkända ställning som den samiska kulturen och renskötseln har i både internationella konventioner och i Sveriges grundlag så fortsätter begränsningarna av samernas möjlighet till deltagande i beslutsprocesser.

I Kiruna kommun har man till exempel jämställt Leavas och Gabna samebyar som vilka andra små intresseorganisationer som helst när det gäller arbetet med stadsflytten, trots att deras näringsverksamhet blir påtagligt påverkad av stadsflytten.

Förstår uppgivenheten
I Krokoms kommun struntade man till och med om i beslut från regeringsrätten som gav Jovnevaerie sameby rätt. Kommunen lade beslutet till handlingarna utan att följa den. För det har kommunen fått stark kritik från JO, justitieombudsmannen. Saken är också anmäld till DO, diskrimineringsombudsmannen.

Sia Spiliopoulou Åkermark förstår uppgivenheten och tröttheten hos dom samiska företrädarna som hela tiden får slåss mot okunskapen hos makthavarna, och nonchalansen att följa lagar och konventioner som gäller för samerna som urfolk.

För att råda bot på okunskapen så är det viktigt att uppmärksamma och debattera om samernas rättigheter i Sverige, säger Sia Spiliopoulou Åkermark.

Kristina Nutti
kristina.nutti@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".