1 av 3
2 av 3
Tomas Cramér
3 av 3
Karta över förlorade områden efter renbeteskonventionerna 1919-1972. Klicka för att få större bild

Saarivuoma nej till renbeteskonventionen - får stöd av jurister

Saarivuoma sameby godkänner inte förslaget på ny renbetes-konvention mellan Sverige och Norge. Samebyn har nyligen fått ta del av förslaget och nu planerar man att gå vidare med saken till internationell domstol.

Saarivuoma får stöd av framträdande jurister. Förre länsrättsdomaren i Norrbotten Lars Höijertz, menar att enda lösningen är en dom från den internationella domstolen i Haag.
 - På så sätt skulle man komma att respektera det både från norsk och svensk sida, säger Lars Höijertz.

Den svensk-norska förhandlingsdelegationen är enligt uppgift färdig med sitt förslag på ny renbeteskonvention som ska reglera var renskötare från svensk sida får beta sina renar i Norge och vice versa.

Saarivuoma har ända sen förhandlingarna började för tio år sedan, krävt att få tillbaka de marker i Norge som samebyn förlorade i och med den senaste konventionen från 1972.

Uppmanas av delegationen att processa
Nu har Sarivuoma som enda sameby, fått ta del av det nya förslaget. Samebyn säger sig inte ha fått gehör för sina krav och tänker därför gå vidare till internationell domstol, säger ordföranden Per Anders Nutti.
 - Det vi fick höra var att dom ska köra konventionen i hamn och sa till oss att vi får processa för att få våran rätt, säger Per Anders Nutti.

Stöd av Cramér
Förre sameombudsmannen och juristen, Tomas Cramer stödjer Saarivuomas planer.

Cramer menar dessutom att regeringen inte har rätt att företräda samebyarna i förhandlingar om en renbeteskonvention - enligt Cramer är renbetet en civilrätt som tillhör samebyn och därför kan ingen annan företräda samebyns intressen.
 - Jordbruksministern har inte med det här att göra. Han har inga rättigheter till någon mark eller något sådant, utan det är ju samebyarna som har det. Det är alldeles klart att om man nu skulle göra en överenskommelse mot all juridik, någon sorts konvention, det har dom inte rätt att göra. Och gör dom det, bör den genast föras till en internationell instans, säger Tomas Cramér.

Efter nyår väntas förhandlingsdelegationen offentliggöra sitt förslag på renbeteskonvention.

Thomas Sarri

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".