Ole-Henrik Magga

"EU behöver inte blanda sig i renbeteskonventionen"

Sverige behöver inte fråga EU om lov för att upprätta en renbeteskonvention med Norge. Det menar både Ole Henrik Magga, tidigare ordförande i FN:s urfolksforum och Lars Norberg som varit ordförande i den svenska förhandlingsdelegationen. Magga menar att det till och med kan vara så att Sverige bryter mot folkrätten genom att låta EU besluta om något som redan finns reglerat i den gamla lappkodicillen.

- Kodicillen från 1751 är så starkt som gränsavtal mellan Norge och Sverige att den inte kan ändras av EU, säger Magga.

Renskötarnas rätt att bedriva sin rennäring över landsgränserna regleras i renbeteskonventionen mellan Norge och Sverige. I konventionen som snart är klar finns tull och skattelättnader för dom renskötande samerna. EU har en egen lag för tullar och skatter, därför kommer regeringen att fråga EU om lov att ingå en renbeteskonvention med Norge, som inte är med i EU.

Sameprotokollet
Men tvärtemot regeringen så menar Magga alltså att lappkodicillen från 1751gäller före EU-lagen.

Dessutom hänvisar Magga till ett särskilt protokoll som skrevs när Sverige gick med i EU. Magga var själv med och förhandlade fram det så kallade sameprotokollet:
 - Det protokollet är gjort med avsikt att garantera att de rättigheter som samer har inte ska ändras av EU-regler.

Lars Norberg har varit ordförande i den svenska delegationen som förhandlat med Norge om en ny renbeteskonvention. Även Norberg pekar på sameprotokollet och han håller med Magga.

- Det är onödigt att blanda in EU-kommissionen och jag tycker att det vore fel om Sveriges regering frågar om det behövs, de behöver inte fråga utan vi kan stå för vår egen tolkning, säger Norberg.

Folkrättsbrott
Samernas Riksförbund hävdar att svenska regeringen kan begå brott mot folkrätten genom att överlåta beslutet om renbeteskonventionen till EU. Ole Henrik Magga är av samma uppfattning.

- Det är betänkligt om gamla rättigheter som samerna har, som folk och som individer utifrån traktat och sedvana, ska köras över av EU:s regelverk, det skulle vara mycket betänkligt och vi bör akta oss för det, säger Ole Henrik Magga.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".