Inte lönt att rösta, tycker människor i Ryssland

Nästa söndag är det parlamentsval i Ryssland. Även om människor inte har avgett sina röster än så kan man med säkerhet säga vilket parti som kommer att få flest röster. Men det finns människor som inte vill att det partiet ska vinna och tänker inte rösta alls.

Kommande val till Ryska duman eller till federala parlamentet genomförs andra december. Enligt valbedömare kommer partiet ”Enade Ryssland”, som nuvarande presidenten Vladimir Putin är ledare för, att få över 60 procent av rösterna.

Bristande information
Partiet ”Enade Ryssland” är mest omtalat på Tv:n och på nyheterna berättar man om vad partiet hittills har åstadkommit. Människor får väldigt lite information om andra partier som deltar i valet. Därför anser många att det inte är lönt att rösta alls.
För alla är det klart att det styrande partiet Enade Ryssland kommer att vinna i valet, säger Lovozero samen Vjacheslav Voronov.
Voronov berättar att han och hans arbetskamrater som inte gillar partiets administration inte tänker rösta överhuvudtaget. Resultatet är så gott som klart redan nu, menar Voronov.

Påtryckning
Det andra det är att vanliga människor känner av nån form av påtryckning från det styrande partiet.
Ivan Matrekhin, som är ordförande för sameföreningen i Murmansk, berättar att de största organisationernas ledare på ett sätt tvingar sina anställda att rösta på partiet ”Enade Ryssland” eftersom de själva är ledamöter i partiet.
Ivan Matrehkin vill ändå att man ska rösta i valet, men att de själva ska välja vilket parti som är värd att få plats i Ryska Duman.

Reportrar:
Kjell Marainen, SR Sámi Radio och Aleksander Paul på Kola Sámi Radio.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".