Mindre tut ska rädda renen

Att tuta mindre på renar bredvid spåret är ett enkelt sätt att minska antalet påkörningar på järnväg. Det visar en förstudie som Banverket har gjort.

Banverket har med stöd från EU genomfört en förstudie på bland annat sträckan mellan Gällivare och Riksgränsen.

- En fördjupad samverkan med samebyarna gör det möjligt att utnyttja varandras kunskap, säger Banverkets projektledare Susanna Lörstrand Unga, skriver banverket i ett pressmeddelande.

Exempel på samverkan är att renägarna ringer Banverket när renar är i närheten av järnvägar, och lokförare sms’ar samebyarna när dem ser renar på spåren.

Andra åtgärder som förs fram är att höja renstängslen – idag händer det att de trots höjden på 180 centimeter döljs av snön – och att köra upp skoterspår parallellt med järnvägen så att renar som hamnar innanför stängslen kan springa någon annanstans än på själva järnvägsspåret. På sikt kan järnvägsbroar förlängas så att renar kan passera under.

Dessutom bör man vara återhållsam med tutan på tåget. Renar som står bredvid järnvägen blir nämligen stressade när tåget tutar och springer då upp på spåret istället för att göra tvärtom.

Förslagen ska nu värderas och beslut tas om vad som kan förverkligas redan nästa år och framöver.

Årligen kör tågen på cirka 1 000 renar och i halva Sverige är renpåkörningar på väg och järnväg ett stort problem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".