Kritik mot nationalism i Tornedalen

I Tornedalen har frågan om nationalismen skapat stor debatt. Det efter att författaren Mikael Niemi skarpt kritiserat det han kallar för några gubbars försök att bestämma vem som är tornedaling.

Författaren Mikael Niemi var en av de inbjudna talarna under kulturdagarna i Korpilombolo. Under sitt tal tog Niemi tillfället i akt att gå till frontalangrepp mot den tornadalska nationalismen. Niemi beskrev det som att några gubbar har dragit i gång en slags rörelse för att bestämma vad som är tornedalskt och vad som inte är det.

- Man utfärdar pass, hissar en flagga, skapar en egen nationalsång och annat som jag själv anser är rena stolligheter.

Niemi är för det första kritisk mot att det som sker inta har någon förankring bland tornedalingar.

- De har ju inte frågat mig eller andra tornedalingar om det här är en bra idé, utan dom säger att så här ska det vara och de driver igenom det.

Förstår inte kritiken

Birger Vinsa har länge har arbetat med minoritetsfrågor och är ledare inom Sweblul (svenska byrån för mindre använda språk). Han säger att inom Sweblul vill man ha gränsöverskridande samarbete och han förstår inte varför han pekas ut som nationalis eftersom han själv vill få bort gränser. Han pekar på att han försöker få igång samarbeten med bland annat samer och finländare och det tycker han är motsatsen till nationallism.

Men Niemi anser att hela rörelsen går i motsatt utveckling och har börjat sätta upp gränser.

- Man har ju hittat på någonting som man kallar för meänmaa, jag kallar det för meänmausoleo, vårt museum, och där kan de här gubbarna sitta och bestämma vem som är tornedaling, säger Niemi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".