Sara Larsson

"Samiska kvinnor är diskriminerade"

I veckan arrangerades ett konvent i Stockholm om samiska kvinnors rätt i samhället.
– Samiska kvinnor är diskriminerade, det samiska samhället är inte jämställt, säger Sara Larsson som sitter i Sametingets jämställdhetskommitté.

En av arrangörerna till konventet var Sametinget som vill ha mer jämställdhet bland män och kvinnor, bland annat i samebyar och i politiken. Sara Larsson är inte nöjd över kvinnors ställning i det samiska samhället.

– Det är bara en tredjedel i Sametinget som är kvinnor, det betyder att vi har begränsad makt och inflytande i de politiska besluten, säger hon.

Underlättar för männen 
Sametingets plenum har 2003 gett uppdrag till styrelsen att utse en jämställdhetskommitté med uppdrag att utarbeta ett förslag till jämställdhetsprogram för Sametinget.

En del av syftet med det är att få fler kvinnor in i Sametinget och att unga samiska kvinnor ska ha möjlighet att börja med renskötsel. Om unga kvinnor skulle ha samma möjlighet så skulle det underlätta även för männen inom renskötseln tror Sara Larsson.

– Ja, det tror jag och jag tror att männen skulle tjäna på det också, jag tror inte att männen ser den utveckling som vi har idag som positiv där de unga tjejerna flyttar ut, säger Sara Larsson.

Traditioner
Den gamla samiska traditionen är att männen ska jobba med renskötsel och kvinnorna ska ta hand om männen när de kommer hem, och männen och kvinnorna samarbetar i rengärdet och vid flyttningar.

Sametinget vill att män och kvinnor ska ha samma möjligheter och ansvar hemma, i arbetet och i samhället.
Men Sara Larsson tror inte att ökad jämställdhet kan sätta den gamla traditionen i skymundan.

– Den samiska traditionen är ju att män och kvinnor deltar i renskötseln, vi håller ju på att gå ifrån den samiska traditionen genom att kvinnor utbildar sig och flyttar ut och inte kommer tillbaka med sin värdefulla kompetens, säger Sara Larsson.

Peder Idivuoma
peder.idivuoma@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".