"Reglera skotertrafiken i Kiruna kommun"

Kiruna kommun ska reglera skotertrafiken, det föreslår Anders Morell i ett medborgarförslag.
– Om vi inte gör någonting så kommer skoterförarna med motorintresse att ta över här, säger han.

Anders Morell har lämnat ett medborgarförslag till Kiruna kommun där han föreslår en långsiktig och hållbar policy för skotertrafiken inom Kiruna kommun.

Morell har inget facit på hur man ska lösa problemet, utan vill att alla intressegrupper samlas för att hitta smarta lösningar, han vill att kommunen ska lösa frågan så att inte staten ska behöva gå in och reglera skotertrafiken.

– Självklart så ska vi kunna köra snöskoter ut till våra stugor och fiskesjöar, vi måste kunna utveckla skoternäringen och skoterturismen, men vi vill också kunna åka skidor med barn och hundar utan att riskera att vi blir påkörda, säger Anders Morell. 

Permanenta förbudsområden
Nya, bra skoterleder och permanenta förbudsområden där det är nödvändigt är något som Anders Morell efterlyser. Idag har Kiruna kommun tillfälliga skoterförbudsområden, det tycker inte Anders Morell fungerar, till slut vet inte skoteråkarna vart man får och inte får köra menar han.

– Om man tar exemplet då Gabna som har renarna uppe i ett visst område varje år, så vad är det som hindrar att man har ett permanent förbud, då vet man om det, man kan informera om det och skylta om det, säger han.

Anne Ravna Allas
sameradion@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".