Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Professor: "EU behöver inte rådfrågas"

Regeringens planer på att fråga EU om lov att skriva under renbeteskonventionen med Norge, möts nu av ytterligare kritik.
– Man behöver inte gå till EU om den här saken och krångla till saker och ting på det här sättet, säger Ove Bring.

Ove Bring är professor i internationell rätt vid försvarshögskolan och han menar att det är politiskt onödigt och dessutom folkrättsligt farligt att be EU om lov i den här frågan.

– Sverige har ju redan fått acceptans av EU för att det finns traditionella renbetesområden där det finns en sedvanerättslig rättighet att besöka dem under sommartid och så vidare, alt i enlighet med lappkodicillen, säger Ove Bring.

Frågan redan avklarad
Enligt honom har EU erkänt det här i ett protokoll från 1994 som förhandlades fram innan Sverige blev medlem av unionen. I och med det så är frågan gentemot unionen avklarad menar Ove Bring.

Renbeteskonventionen styr det gränsöverskridande renbetet mellan Norge och Sverige. Sen två år tillbaka har länderna stått utan konvention och nu håller man på att enas om en ny. Regeringen menar att man måste få klartecken från EU dels för att det nu gäller en ny konvention och för att den innehåller tull och skattelättnader för de renskötande samerna.

Urholkning av lappkodicillen
Men det är alltså helt onödigt enligt Ove Bring, som säger att det här bara visar att man inte tar allvarligt på lappkodicillens sedvanerätt.

– För det här kommer i så fall att bli en urholkning av lappkodicillen genom att man låter EU komma med olika direktiv som ska så att säga gälla parallellt, säger han.

Behöver inte klartecken från EU
Ove Bring vill inte påstå att någon begår folkrättsbrott i och med detta, men han menar att det folkrättsligt är väldigt olyckligt att Sverige bidrar till att urholka den folkrättsliga regim som traditionellt gäller på det här området. Bring menar också att även ett JA från EU till Sverige att ingå en konvention med Norge, är negativt.

– Det är ett olyckligt prejudikat därför att det ger vid handen att man även i fortsättningen skulle behöva EU:s klartecken för att sluta den här formen av avtal, och så är det inte, vi behöver inte EU:s klartecken till det, säger Ove Bring.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".