Hon lyfter fram den samiska kulturen

Lycksele sameförenings ordförande Gun Linder har tilldelats kommunens kulturstipendium. Hon får utmärkelsen för sitt arbete med att synliggöra samekulturen.
– Det känns lite konstigt, men det är ju roligt samtidigt, säger hon.

I motiveringen skriver kommunen dels att Gun Linder är en verklig förmedlare av Lyckseles ursprungskultur - den samiska kulturen - samt att Gun Linder är en engagerad pådrivare utan att framhäva sig själv. Gun Linder är glad över utmärkelsen men hon tycker samtidigt att det känns lite obehagligt.

– Jag tycker det är lite genant på något vis, för det finns ju så många i föreningen som är duktiga, säger hon.

Bra att synas
Även om hon själv upplever uppmärksamheten som lite obehaglig så tycker hon det är bra för sameföreningen.

– För samerna är det ju väldigt viktigt att vi syns, vi är ju ursprungsbefolkningen och vi måste synas, säger Gun Linder.

Lika värde
Hon tycker också det är viktigt att alla samer har samma värde, oavsett om det handlar om nord eller syd same, fiskesame eller renskötare. Det är också det som sameföreningen arbetar för.

Gun Linder har också fått positiva reaktioner från folk i sitt jobb.

– Folk säger men vad roligt att samerna börjar synas i Lycksele, det tycker jag är väldigt roligt, säger hon.

Gun Linder får dela årets stipendium med Per Hanefjord, en filmare vars kortfilm ”En god dag” har vunnit priser på olika festivaler. Stipendiet är på 3000 kronor och dom två får alltså 1500 kronor vardera.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".