Renskötare lever under dåliga förhållanden i Kolgujev

På ön Kolgujev i norra ishavet lever renskötarna under dåliga förhållanden och oljebolagen betalar för renkött med alkohol. Det skriver Kristina Labba i en skrämmande rapport om livsvillkoren för renskötarbefolkningen på Kolgujev.

Det positiva är att förutsättningarna för renskötsel är bra på ön, och Kristina Labba säger att det finns möjligheter att förbättra villkoren för renskötarna.

– Jag ser stora möjligheter även om situationen ser mycket trasig ut, säger hon.

Projekt
Kristina Labba har arbetat med ett projekt för att förbättra förhållandena för renskötarna på ön Kolgujev mellan fastlandet Narjan Mar och Novalja Semja. Projektet finansierades av Sverige, Norge och FN.  

Det är ungefär 40 personer som lever av renskötsel på ön, och det finns tillsammans en renflock på 7000 renar. Trots att det är en ganska liten ö och renarna vistas där året om så är de i god kondition.

– Betessituationen ser bra ut, året runt, säger Kristina Labba.

Alkoholen stort problem
Men renskötarna lever under dåliga villkor och saknar både rent vatten och elektricitet. Dessutom så är alkoholen ett stort problem.

– Oljebolagen på ön är intresserade av att byta vin och alkohol mot renkött, och det kommer in båtar från andra länder som också byter till sig renkött mot alkohol, så det är ett mycket stort problem, säger Kristina Labba.

Håkon Isak Vars
sameradion@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".