Renar exporteras till England för bättre lönsamhet

Ola och Jörgen Rokka i Ängesåns koncessionssameby har hittat ett sätt att få större lönsamhet inom rennäringen. De säljer levande renar till England och får i och med det bättre betalt för renarna. En levande ren som säljs i England kostar cirka tio gånger mer än i Sverige.

Problematiken med ekonomin och att få det att gå runt är orsaken till att Ola Rokka valt att sälja renar till England. Genom att exportera renar tjänar han mycket mer pengar.

– Ja det är klart, annars skulle det inte finnas någon anledning att göra det, det är ju en helt annan prisbild, det är ett förhandlingsläge mellan parterna, säger Ola Rokka.

20 000 kronor
En ren som säljs vidare i England kostar 1 750 pund och det är cirka 20 000 kronor. Det kan man se i annonser i engelska tidningar. 

Samernas Riksförbunds ordförande Per Gustav Idivuoma säger att det är ett sätt att få lönsamhet inom rennäringen när man säljer levande renar till utlandet, men han tycker att det är bättre att jobba med marknadsföringen istället och på så sätt få bättre lönsamhet.

Felaktig bild
Per Gustav Idivuoma säger också att försäljning av levande renar till utlandet kan ge en felaktig bild av rennäringen.

– Det vi hela tiden lyfter i marknadsföringen av de produkter som kommer från rennäringen, är ju djurens naturliga betingelser, det vill säga selektivt betande djur som nyttjar stora områden och inte ödelägger naturen utan den i skick, säger Per Gustav Idivuoma.

Den bilden av renen menar han kan förstöras av en diskussion om att exportera levande renar.

Håller inte med
Ola Rokka kan inte se hur försäljning av renar till utlandet skulle ge en felaktig bild av rennäringen.

– Det har jag aldrig tänkt på, hur menar man då med felaktig? Om det är duktiga företagare som kan få de här kontakterna och få ut mer pengar av en ren, säger han.

Kjell Marainen
kjell.marainen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".