Sametinget vill ha ändringar i rovdjursföreskrifterna

Storleken på det geografiska området där massdöd av ren kan förekomma ska inte vara begränsat, om Sametinget får igenom sitt förslag till rovdjursföreskrifter. Det ska vara en bedömningsfråga

I de nuvarande föreskrifterna som Naturvårdsverket kommit med anges en begränsning med en radie av 2,5 kilometer. Men det har samebyarna upplevt som alltför statiskt enligt Laila Rehnfeldt, näringshandläggare på Sametinget.

Om en eller flera individer av en rovdjursart har dödat minst tio renar inom ett begränsat område, inom sju dygn så ska det klassas som massdöd enligt första paragrafen under massdödande i sametingets förslag till föreskrifter.

Men vad är då ett begränsat område?
 - Det kan vara en vintergrupps väl samlade hjords betestrakt. Och den definitionen har vi tagit från markanvändningsplanerna som man bl a tagit fram i Västerbotten, säger Laila Rehnfeldt.

NVV inte nöjda
Men Naturvårdsverket är inte nöjda med den defenitionen och menar att det ger utrymme för olika tolkningar.
Systemet skulle också kunna undergräva grundprincipen i det nuvarande systemet menar naturvårdsverket, där samebyarna får ersättning för antal rovdjur inom samebyn, inte för döda renkroppar.

Laila Rehnfeldt säger att hon kan förstå kritiken och erkänner också att systemet skulle kunna missbrukas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".