Godståg körde över 30 renar

Trettio renar fick sätta livet till när ett godståg körde på en renhjord, väster om Skellefteå. Det är en stor förlust för Maskaure sameby.

Jonas Jonsson är renskötare i Maskaure sameby, och han är orolig för sina renar. Renarna blev påkörda när viltstängslet upphörde. Banverket säger sig inte haft råd att bygga viltstängsel hela vägen.
90 procent av renarna som blev påkörda var dräktiga vajor.
 - Det är en stor förlust, och det kommer att märkas vid kalvmärkningen till sommaren, säger Jonas Jonsson.

I vanliga fall, när tåget kommer efter järnvägen får lokföraren en renvarning om att renar berfinner sig nära spåret, men den här gången hjälpte inte det.

Enligt Jonas Jonsson, renskörate i Maskaure sameby, finns det både positiva och negativa delar av att ha viltstängsel efter järnvägen.
Under våren när de flyttar med renarna skapar viltstängsel problem, men nu, vintertid, hade viltstängsel varit bra när renarna betar så pass nära järnvägen.
 - Det är inte kul att ha renarna nära järnvägen. Men vi har ganska små vinterbetesmarker, så vi är tvungen att utnyttja allt som går, säger Jonas Jonsson, renskötare i Maskaure sameby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: