kiruna

Tuff jargong i gruvan ska stoppas

Det finns en del hårda attityder i LKABs gruvor, som kan ställa till med olyckor. Det har en grupp gruvarbetare konstaterat tillsammans med Luleå tekniska universitet. Under två års tid har 20 gruvarbetare undersökt arbetsklimatet i gruvan.

För tre år sen slutade många gruvarbetar-kvinnor och olyckorna ökade. Det var då LKAB bestämde att tillsammans med universitetet undersöka om det finns hårda attityder och machokultur som ställer till det i Kiruna- och Malmbergsgruvan, rapporterar SR Norrbottensnytt.

Och arbetsgruppen har konstaterat att det finns en del hårda attityder som lever kvar från den tiden när det krävdes mycket muskelstyrka och mod för att jobba i gruva.

Machokulturen kan ställa till problem säger Eira Andersson, doktorand i arbetsvetenskap på LTU som har lett projektet.
- Det finns ibland ett grupptryck inom arbetslaget som handlar om att man ska vara på ett visst sätt för att vara en bra gruvarbetare, att våga ta risker till exempel. Det här gör att man kan utsätta både sig själv och andra för risker.

Forskningsprojektet har nu resulterat i en rad frågeställningsar kring attityder som ska diskuteras bland alla gruvarbetare på LKAB.
- Det är jättebra att man medvetandegör de här frågorna. Det är inget man annars diskuterar i fikarummen. Vi måste veta vad problemet är för att kunna jobba med det, säger Angelique Bohm, en av gruvarbetarna som jobbat med projektet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: