Jokkmokk

300.000 kronor till Ájtte

Ájtte fjäll- och samemuseum i Jokkmokk har fått 300 000 kronor av kulturdepartementet för att inventera, samla in och bevara samiskt kulturarv.
 - Vi ska bli det museum i Sverige som har nationellt huvudansvar för den samiska kulturen, säger museichefen Kjell-Åke Aronsson.

Ájtte har fått 300.000 kronor av kulturdepartementet för att påbörja ett arbete där museet ska sammanställa och via internet göra tillgängligt vad som finns i de olika museernas samlingar.

Ájtte har tre huvuduppgifter och en av dom är att dokumentera den samiska kulturen, informera och bedriva forskning. Och det är dit pengarna går.

Ingen skillnad i museet

Men på själva museet i Jokkmokk kommer man inte se någon större skillnad direkt. Utan det är bara på internet, där man kan se vad som finns på dom olika museerna och hembygdsgårdarna.

- Man ser ju inte något omedelbart av de här pengarna när man kommer in i museet, utan det är olika dokumentationsinsatser som vi jobbar med, säger Aronsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: