Västerbotten

Vill lägga ner samebyarna

John Elvin Hemfjell från Västerbotten föreslår att lägga ner samebyarna och istället skapa samekommuner där alla samer får vara med. Dessutom vill Hemfjell ge alla ortsbor jakt- och fiskerätt. Men sametingets styrelseordförande Lars Anders Baer avfärdar stora delar av Hemfjells ideer.

Det är i tidningen Västerbottens Kuriren som John-Elvin Hemfjell lanserar sina förslag. Förutom samekommuner vill han också bilda särskilda råd som ska behandla gemensamma frågor, till exempel om rätt till jakt och fiske. Hemfjell vill här ge även alla ortsbor jakt- och fiskerätt.

Ranchutfodring

För rennäringens del vill Hemfjell göra särskilda betesdistrikt, liknande norsk modell, där man årligen kontrollräknar renarna och bara dom som följer reglerna får statliga driftsbidrag. Dessutom föreslår Hemfjäll en förändring där renarna får sommarbeta fritt i fjällen, och på vintern utfodras på gårdar och rancher. På det sättet skulle man inte behöva beta renarna ända nere vid kusten, menar han.

- Det är ett hopkok av saker som framförts tidigare, exempelvis så var det ju partiet Samerna som lanserade tanken på samekommuner för flera år sen och historiskt har den tanken funnits även tidigare, säger sametingets styrelseordförande Lars Anders Baer.

Lars Anders Baer ser ett självklart syfte med förslagen:

- Det är vanligt i Västerbotten att man vill stärka markägarnas rättigheter i förhållande till rennäringen och det har väl sina koplingar till nordmalingdomen.

Hemfjell får stöd

Partiet jakt- och fiskesamernas ordförande Håkan Jonsson tycker däremot att Hemfjells förslag är bra och helt i linje med partiets tankar.

- Man kan ju konstatera att dagens renskötsel inte fungerar och man måste förändra både ekonomiskt och så att naturen kan klara av renskötseln.

John Elvin Hemfjell är med i partiet jakt- och fiskesamerna och jobbar även i Nätverket Norden som är emot renbetning på privata marker. Sameradion har försökt nå Hemfjell under tisdagen men inte lyckats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: